Nuttige tips voor je vakantie naar Turkije
De Turkse Riviera ligt op slechts iets meer dan 3 uur vliegen vanuit Nederland. Binnen enkele uren ben je in een geheel andere wereld en kun je genieten van een heerlijke en welverdiende vakantie. Als je naar Turkije op vakantie gaat zijn er een paar zaken waarmee je rekening moet houden voor een zorgeloze en fijne vakantie in dit gastvrije land.
Afdingen is normaal
Als je in een Turkse badplaats op vakantie bent dan is het heel gezellig om over zo’n gezellige Turkse markt te struinen. Je kunt er van alles kopen. Kleding, levensmiddelen, parfum, sieraden, speelgoed en allerlei snuisterijen. Het is eigenlijk niet de bedoeling dat je de prijs betaalt die op het prijskaartje staat of die de verkoper noemt. Het is heel normaal om over de prijs te onderhandelen. Als je zonder meer de gevraagde prijs betaalt dan word je in veel gevallen vreemd aangekeken.
Pas op met nepartikelen
Het is niet alleen de all inclusive formule die de meeste resorts hanteren wat het een aantrekkelijke vakantiebestemming maakt. De meeste resorts bieden daarnaast ook nog andere uitgebreide voorzieningen. Denk daarbij aan een ruim opgezet zwemparadijs en diverse activiteiten die voor zowel de volwassen bezoekers als voor de kinderen worden georganiseerd. Zeker het entertainment voor de kinderen wordt door veel ouders op prijs gesteld. Hierdoor kunnen zij een paar uurtjes relaxen of misschien even de stad in gaan terwijl hun kinderen lekker aan het spelen zijn onder begeleiding. Het animatieteam spreekt vaak Nederlands, omdat in veel resorts, zeker tijdens de zomervakantie, heel veel Nederlandse gezinnen verblijven.
Visumplicht
Je zult het misschien niet verwachten maar Nederlanders hebben een visum nodig voor een vakantie naar Turkije. Je kunt at visum aanvragen op het vliegveld bij aankomst, je dient dit dan ter plaatse te betalen. Wil je geen risico op problemen dan kun je het visum ook voor vertrek aanvragen bij het consulaat in Nederland. Let er op dat je paspoort of Nederlandse identiteitskaart de juiste geldigheid heeft bij aankomst in een vertrek uit Turkije. De autoriteiten kunnen soms erg lastig doen als er iets niet in orde is. Je wilt je vakantie vast niet beginnen of eindigen in een Turkse politiecel.
Geldzaken in Turkije
De euro is zo ingeburgerd in toeristische gebieden in Turkije dat veel mensen niet eens meer weten dat Turkije geen euroland is. De officiële munteenheid van het land is de Turkse Lira. In populaire steden zoals Antalya, Alanya, Bodrun en Side kun je echter vrijwel overal met euro’s betalen. Let wel op dat er een eerlijke wisselkoers wordt berekend. Je kunt ook op veel plaatsen met een pinpas of creditcard betalen. Ook hiermee is het opletten geblazen, want soms betaal je per transactie een vaste opslag. Als dat het geval is, betaal dan kleine uitgaven met contant geld. Neem bij een geldautomaat voldoende geld in één keer op, want ook een geld opname transactie wordt soms belast met extra kosten. Op je kamer in je hotel of resort heb je meestal de beschikking over een kluisje waar je cash geld veilig kunt bewaren.
Bellen en internetgebruik in Turkije
Je kunt je smartphone vrijwel overal in Turkije probleemloos gebruiken. Let wel op: Turkije is geen lid van de EU. Het afschaffen van de roamingkosten geldt dus niet in Turkije. Bij hotels en resorts kun je vaak gebruik maken van gratis wifi. Dit netwerk is vaak niet of slecht beveiligd, gebruik het dus liever niet voor internetbankieren en andere gevoelige zaken. Let op dat de Turkse overheid sommige websites blokkeert omdat er naar hun mening informatie op staat, vaak politiek getint, die niet wordt geaccepteerd. Soms kan het ook gebeuren dat platforms zoals YouTube, Facebook of Twitter worden geblokkeerd als er een incident is geweest.