Bezienswaardigheden Turkse Riviera

De mooiste bezienswaardigheden van de Turkse Riviera

Ga je binnenkort op vakantie naar de Turkse Rivièra? Rondom de Turkse Rivièra is er veel te bleven in de steden en dorpen. Je kunt heerlijk genieten van de stranden of de (oude) Turkse cultuur. Liever spannende activiteiten ondernemen? Ook dan heeft deze regio je een hoop te bieden. Wij zetten een aantal populaire bezienswaardigheden in Turkije voor je op een rijtje.

stranden turkije

De stranden van Turkije

De meeste Nederlandse toeristen trekken naar Turkije voor het strand. Deze kan dan ook niet ontbreken in ons rijtje met tips. Neem bijvoorbeeld het mooie Cleopatra Beach strand. Dit strand is uitermate geschikt voor oudere mensen of mensen met kleine kinderen. Rondom het strand zijn een hoop eetgelegenheden te vinden. Ook is het mogelijk om verschillende watersportactiviteiten te ondernemen.

rode toren alanya turkije

De rode toren in Alanya

De Kızıl Kule beter bekend onder de naam de Rode Toren, stamt uit de 13e eeuw en is erg populair onder toeristen. Het is één van de meest bezochte bezienswaardigheden van de stad Alanya. De toren staat naast de oude stadsmuren aan zee en is nog volledig intact. Vroeger was de toren het begin van de oude haven.

Het is mogelijk om de toren van binnen te bekijken. Ben je eenmaal binnen, dan kun je genieten van het prachtige uitzicht op de toren. Vanaf de 33 meter hoge toren heb je een prachtig uitzicht over het zuiden van Alanya. Naast het mooie uitzicht tref je binnen ook nog een tentoonstelling aan. De toren is alleen tegen betaling toegankelijk.

sapadere kloof alanya

De Sapadere kloof

Wil je schitterende wandelingen maken? Dan is de Sapadere Kloof een leuke plek bestemming. Je kunt lopen door het Taurus gebergte en loopt dan langs verschillende watervallen. In het gebergte is de temperatuur een stuk lager dan in andere delen van Turkije. Tijdens je wandeling kun je een bezoek brengen aan de zogenaamde smurfengrot (Guceler grot). In deze grot kun je stalagmieten en stalactieten bewonderen. Op de berg zijn diverse lokale restaurants te vinden, waar je heerlijk kunt lunchen. De Sapadere kloof ligt 40 kilometer van Alanya.

turkse hamam

De Turkse Hamam

Als je in Turkije bent ben moet je zeker een bezoek brengen aan één van de vele Hamams die het land rijk is. De Hamam locaties in Turkije hebben allemaal een grote sociale functie. De meeste Hamams liggen dicht bij een Moskee, maar ook hotels hebben soms een Haman in het complex. In een Hamam kom je heerlijk tot rust in de sauna, het stoombad, het Turkse bad of in de relaxroom. Natuurlijk bezoek je de Hamam hoofdzakelijk voor de traditionele wasritueel. Na een bezoek aan de Haman, voel je je als herboren.

waterparken in turkije

Actie in het waterpark

In Alanya kun je het grootste waterpark van de regio vinden. Het waterpark met de naam Water Planet, heeft 24 verschillende waterglijbanen. De zwembaden hebben oppervlakte van ruim 6500 vierkante meter. Het park staat bekend als het leukste waterpark gelegen aan de Middellandse Zee. In het waterpark kun je niet alleen zwemmen en veel plezier maken op de glijbanen, maar ook raften of bungeejumpen. Het park is ook geschikt voor kinderen en mindervaliden. Aan sommige attracties/waterglijbanen kunnen wel aanvullende veiligheidsregels van toepassing zijn.

uitzicht amphitheater side

Antiek Side en het antieke Side theater

Antiek Side is gelegen tussen de stranden van Side en het nieuwe centrum van de stad. Antiek Side is het oude gedeelte van deze stad. Het gedeelte waar de stad ooit ontstaan is, in de zevende eeuw voor Christus. Antiek Side is gratis te bezoeken en zeker de moeite waard voor een bezoek. In de oude stad is het ook het antieke theater van Side te vinden. Het theater is één van de best bewaarde antieke theaters in Turkije. Het bezoeken van het oude antieke theater in Side is niet gratis, alle andere delen in de oude stad zijn gratis te bezoeken.

havenstad phaselis

Havenstad Phaselis

Enkele kilometers ten zuiden van Kemer ligt de antieke havenstad Phaselis. Phaselis is een echte ruïnestad. In de stad zijn er diverse dingen te doen. Je kunt er bijvoorbeeld heerlijk zwemmen in één van de baaien of snorkelen over verzonken stadsdelen van de havenstad. Blijf je liever droog? Ook dan heeft de stad veel te bieden. Kies voor een wandeling door de bossen, picknicken op bijzondere plekken van de stad of bezoek de overblijfsels van de ruïnestad. In de stad zijn nog verschillende oude delen te vinden van de rechtbank, slavenmarkt en een badhuis.

watervallen van duden Kursunlu

Watervallen van Düden en Kursunlu

Wil jij een mooi uitstapje maken naar de schoonheid van de natuur? Dan zijn de watervallen van Düden en Kursunlu een echtere aanrader. Deze watervallen kun je tien kilometer vanaf Antalya vinden. De Düden waterval is vanaf meerdere kanten te bekijken, via een grot kom je achter de watervallen terecht. Het is verboden om te zwemmen bij en rondom de waterval. In het park rondom de waterval kun je genieten van de beeldschone natuur.

Voor de Kursunlu waterval moet je nog een aantal kilometer verder rijden. Deze waterval staat in een prachtige omgeving. De waterval wordt omringd door pijnbomen en een natuurpark. Ook bij deze waterval is het verboden om te zwemmen.

Beide watervallen zijn betaalde bezienswaardigheden.

ataturk museum

Atatürk museum

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van Turkije? Dan moet je zeker het Atatürk museumbezoeken. Dit museum is volledige gericht op legerofficier Mustafa Kemal Atatürk. De legerofficier had een groot aandeel in de onafhankelijkheidsoorlog in 1922. In Turkije noemen ze hem de oprichter van republiek Turkije. Voor het museum is het huis nagemaakt van Mustafa Kemal Atatürk. Dit huis gebruikte de legerofficier tijdens zijn bezoek aan Antalya.

In het museum staan verschillende persoonlijke bezittingen van Mustafa. Ook kun je er verschillende documenten, foto’s en muntencollecties bekijken.